Vianočné medovníčky - zaručene mäkké a chutné

28. listopadu 2009 v 12:17 | Anka Šúňová |  Vianoce
Vianoce sa nám pomalým krokom blížia viac a viac a preto som sa rozhodla pridať na stránku osvedčený recept na mäkké medovníčky, ktoré nepotrebujú stáť týždne, aby zmäkli.


Suroviny: 500g hladkej múky preosiatej (múka hladká špeciál 00 Extra), 120g práš. cukru preosiateho, 170g margarínu (môže byť aj maslo typu Maslenko), 120g medu, 3 celé vajcia (2 do cesta, 1 na potretie), trošku soli, 1 kávová lyžička sódy bikarbóny, 1 lyžicu perníkového korenia, 1 kávová lyžička sušenej citrónovej kôry (ak chcete pekné hnedé medovníčky, pridajte lyžicu kakaa).

Postup: Múku, cukor, soľ, sódu bikarbónu, citrónovú kôru a perníkové korenie spolu vymiešame, pridáme margrín, vajcia, a nakoniec med. Všetko dobre prepracujeme a spravíme cesto také, aby sa nelepilo. Ak sa lepí, pridávame postupne trošku múky. Keď sa cesto už nelepí, vyvaľkáme ho na pol centrimetra hrubý plát. Z neho vykrajujeme pomocou vykrajovačiek medovníčky. Tie poukladáme na papier na pečenie a potrieme celým rozšľahaným vajíčkom. Ak sa nechystáte zdobiť medovníčky polevou, môžete do nich vložiť ľubovoľný oriešok pred pečením.

Pečieme asi na 180 stupňoch cca 10 minút v elektrickej rúre. Počas prvých 5-7 minút sa nesmie rúra otvárať, pretože by medovníčky "spľasli". Ak medovníčky začínajú ružovieť, tak ich treba vybrať z rúry ,takto budú mäkké a nestvrdnú, pretože dlhým procesom pečenia sa odparuje z medovníčkov vlhko a toto spôsobuje ich tvrdnutie.

 


7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 teta Danka teta Danka | E-mail | 8. prosince 2009 v 21:56 | Reagovat

Tie medovnicky su nadherne, vyzdoba musela zobrat vela casu, urcite su aj take dobre :-)

2 qwert qwert | 16. prosince 2011 v 16:01 | Reagovat

:-!

3 Katka Katka | E-mail | 20. prosince 2013 v 19:27 | Reagovat

Tak idem vyskúšať ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.